Fællesskab og naturen

sep 20, 2024

Essensen af at være leder er at skabe en god og tillidsfuld arbejdsplads, hvor kerneopgaven altid er i fokus.

Jeg er selv leder for 50 medarbejdere og nyder, når vi kan udvikle os sammen til inspirationsdage og pædagogiske temadage.

I år havde vi i ledelsen fundet frem til at temaet for vores pædagogiske dag skulle være “fællesskab”. 

Vi startede dagen med at mødes i en stor kreds og lyttede til et årstidsvers med tilhørende eurytmi – vi var så heldige at kunne være udendørs i vores skov. Vi talte om individets indtræden i fællesskabet, de små fællesskaber i grupperne og det store fællesskab, som består af hele Bonsai.

En af de øvelser, jeg faciliterede, handlede om at sætte fokus på fællesskabet på de enkelte stuer, og vi placerede os i små cirkler med de grupper, som vi primært arbejder i. 

De fik en tidsramme for at have en dialog om betydningen af det fællesskab, som findes henholdsvis for dem som kolleger, med børnene og med forældrene på stuen. Efterfølgende faciliterede jeg en sansegåtur/skovbad, hvor de hver især i stilhed skulle gå og reflektere over begrebet fællesskab på deres stue – det skulle fungere som en guide til at åbne sanserne og lede efter svar og en invitation til at samle noget op fra naturen, der kunne understøtte budskabet eller symbolisere noget.

Alle kom tilbage i deres gruppe og blev guidet til at dele deres input i 2-4 minutter, mens de andre bare lyttede og ikke måtte kommentere.

Næste trin i øvelsen gik ud på, at de sammen skulle finde et fælles fokus på fællesskabet på deres stue og skabe et symbol på det, fx en lyd, et ord, en kropslig bevægelse, eller et kunstnerisk udtryk. 

Vi var målløse over alle de gode udtryk, der blev skabt, og overvældet over den fordybelse, som alle havde fået ud af øvelsen.

Det næste på programmet var en klassisk Steiner-fordybelsesøvelse over et agern, hvor formålet var at opleve, hvor dybt vi kan nå ind, når vi virkelig iagttager med ægte fordybelse og nærvær.

Til sidst nød en skøn fælles frokost, og Robbin fra Marjatta stod for dejlig folkedans og et oplæg om fællesskab.

Evnen til at kunne tilrettelægge og planlægge den slags program har jeg blandt andet erhvervet på min uddannelse i facilitering og processer, og det er en stor fornøjelse at kunne skabe læring med øvelser og levende dialog med ægte nærvær.

Har du et ønske om at skabe mere flow på dine møder, har vi netop af denne grund sammensat et faciliteringsforløb med Margrethe Gade med opstart i november.

Rigtig godt efterår!

De bedste hilsner,

Rikke Rosengren

Vores seneste indlæg

Decemberbrev

Decemberbrev

December er en måned, hvor det tidligt er mørkt og til tider koldt, og hvor vi skal finde det indre lys. I Børneøen Bonsai har vi fejret...

læs mere
Er leg spild af tid eller hvad?

Er leg spild af tid eller hvad?

I et højt digitaliseret præstationssammenfund kunne man godt forestille sig, at der er nogle der tænker, at børns leg er spild af tid. At tid - især...

læs mere