Overgange

jan 3, 2024

Vi er nu alle trådt over tærsklen til det nye år.

 

Vi sidder i januars kulde og mørke og ser ind i et nyt år til en masse nye muligheder og en dugfrisk kalender, hvor vi kan overveje nye retninger, mønstre og vaner.

 

I Bonsai spørger vi os selv, hvilken stemning vi ønsker at bringe ind til de små børn, der som sansende væsener lever i nuet og ikke stopper op og reflekterer over, om man nu burde gøre dit eller dat.

 

For børnene er nytåret ikke på den måde betydningsfuld, men alle de overgange der giver mening for de små, er dem, der hører til hverdagen – fx hvordan kommer vi ud døren, hvordan vi putter, spiser, hvordan overgangen er fra hjem til daginstitution. I Bonsai beskæftiger vi os med at skabe gode stemninger, tryghed og glæde i børnenes overgange.

 

Tilbage til spørgsmålet: Hvad kan vi gøre for de små i januar?

 

Vi fejrer Helligtrekongersdag med krybbespil og fejring af de vise konger, et helligtrekongerslys og en dejlig kage.

 

Resten af januar måned skal der være eventyr og eventyrskuespil i børnehaven med historien om Hans og de 12 måneder, som sætter fokus på kvaliteterne i hver af de 12 måneder og handler om Hans, der finder lyset i sig selv i den mørke skov på vej til bedstemor og bedstefar. Vi taler desuden om stemningen i vintervejret – hvis det er koldt og snefyldt, må vi vise børnene snekrystaller, finde kælkene frem og bevæge os for at få varmen. Er det vådt og mudret udenfor, må vi finde vinterglæden frem for at være gode forbilleder, selv om det kan være mørkt, koldt og vådt.

 

Sanglegene og gåturene er med sang og bevægelse som save-save-brænde og aktiviteter som hop og grovmotoriske bevægelser.

 

Det nærvær vi giver ved at forbinde os til årstiden, gør at overgangen bliver nemmere og mere relevant og gør det nemmere for os at forbinde os med årstiden.

 

Hver familie har sine egne ritualer og overgange – i børnehaven og vuggestuen har vi en meget genkendelig rytme, som vi følger, fordi vi kan se, at det giver tryghed for alle.

 

Vi får ofte spørgsmål om, hvordan vi kan sidde og spise frokost med 23 børn med en stemning af ro og glæde. Her er svaret, at roen opstår, fordi de voksne er enige om rammen, og barnet kan træde ind i rammen som en naturlig del.

 

Forældre kan ofte spørge os, hvordan man kan få sit barn ud ad døren uden skrig og skrål – her er det centrale ofte, om der tid nok og om barnet er blevet godt forberedt på at skulle ud ad døren?

 

Sidder barnet og ser film eller er fordybet i noget andet, inden overtøjet skal på, er det klart at det er kedeligt at skulle stoppe med filmen, lige netop som den er mest spændende.

 

Vi kan se på, hvordan vi kan skabe tid og hygge og på en legende måde være tilstede med barnet uden for meget skærm og stress. De voksne skal være i god tid og huske på, at børn som regel gerne vil være med, hvis vi har en legende tilgang og gør ting sammen – det ser ofte helt anderledes ud, hvis barnet oplever noget som kommando eller pligt, som de vil gøre modstand på.

 

Børn har det bedst med at være en del af processen, at samarbejde om påklædningen, og finde en sjov måde at stille i opvaskeren på – sjove opgaver giver energi og motivation hos de små.

 

Det skal være rart og hyggeligt at blive afleveret i vuggestue og børnehave, og det kræver, at vi skaber en stemning af tryghed, når børnene ankommer. At vi ser barnet, og at forældrene viser tillid til at aflevere barnet til de omsorgsgivere, der kærligt tager imod dem.

 

Det at komme hjem fra vuggestue og børnehave er også en overgang – men gerne til ro og fordøjelse efter en lang dags adskillelse. Her skal kontakten genetableres, og forældrene kan skabe samklang og vise gensynsglæde. Så skal dagen fordøjes i ro og nærvær, en bog kan læses sammen, og måske er der overskud til at hjælpe mor eller far med at tilberede aftensmåltidet.

 

Overgang fra aftensmaden til puttesituationen handler om overgivelse fra vågen tilstand til søvnen. Måske skal der først leges lidt, så evt. i bad, inden der læses højt og synges for barnet. Overgivelsen til søvnen bliver nemmere, hvis det har været en afbalanceret dag med gode, trygge overgange, masser af bevægelse og tid til at være i ro og skabe ud fra sin egen fantasi.

 

Overgang er en bevægelse; en metode hvor vi kan skærpe vores bevidsthed og forbinde os til nuet, og her er muligheden for at være til stede og skabe en naturlig retning for dit barn.

 

Alle store og små ønskes et fantastisk og et legende nytår, hvor vi kan stå stærkt i vores egen værdighed og tage imod lyset og forbindelsen til det, der er omkring os.

 

Lad naturen inspirere jer!

 

Kærlig hilsen,

Rikke Rosengren
Leder af Børneøen Bonsai og Bonsai Institute

Vores seneste indlæg

Er leg spild af tid eller hvad?

Er leg spild af tid eller hvad?

I et højt digitaliseret præstationssammenfund kunne man godt forestille sig, at der er nogle der tænker, at børns leg er spild af tid. At tid - især...

læs mere