Bonsai Institute er en socialøkonomisk virksomhed – Hvad betyder det?

jun 20, 2023

Bonsai Institute er en socialøkonomisk virksomhed. Det er dog ikke alle, der ved, hvad det betyder, og derfor har vi skrevet dette indlæg.

Hvad er en socialøkonomisk virksomhed?

En socialøkonomisk virksomhed skal have et særligt fokus på at opfylde et socialt formål og bidrage positivt til samfundet. Dette formål opnås på den ene side ved at generere økonomisk gevinst på en bæredygtig måde, og på den anden side ved at reinvestere overskuddet i velgørende projekter. Det er kombinationen af de to formål, der kendetegner en socialøkonomisk virksomhed.

Ifølge Erhvervsstyrelsen kan en virksomhed kaldes socialøkonomisk hvis:

  • Virksomheden har et socialt formål, der fx afspejles i virksomhedens vedtægter.
  • Virksomheden er inddragende og ansvarlig i forhold til det sociale formål ved at involvere sine interessenter (fx medarbejdere og kunder).
  • Virksomheden håndterer sit overskud socialt, eller i andre socialøkonomiske virksomheder eller NGO’er.
  • Virksomheden kan dokumentere, at man faktisk er erhvervsdrivende f.eks. ved salg af bøger eller kurser, og er uafhængig af det offentlige.

Hvad gør Bonsai Institute til en socialøkonomisk virksomhed?

Grundlæggende handler det altså for en socialøkonomisk virksomhed om at skabe en bæredygtig forretning, der bidrager positivt til samfundet og gør en forskel for andre mennesker. For Bonsai Institute er børnenes sundhed og trivsel altid i fokus.

Vores overskud bliver geninvesteret i flere projekter, der gavner børn. Mere konkret betyder det, at vi bruger overskuddet på at udbyde nye kurser, uddannelser og foredrag, som omhandler småbørns- eller naturpædagogiske emner, som understøtter virksomhedens formål. Vi støtter hvert år en NGO, der opfylder vores krav om fokus på børn og natur.

Formålet med Bonsai Institute

Bonsai Institutes formål er at skabe gunstige rammer for en god og sund barndom for børn. Det gør vi ved at dele vores viden om småbørns- og naturpædagogik. Dette formål er rodfæstet i Børneøen Bonsai, som Bonsai Institute udspringer af og som blev stiftet til at oplære ny pædagoger, videreuddanne erfarne pædagoger og tilbyde pædagogiske kurser til forælder med håbet på at bygge bro mellem daginstitutionen og hjemmet.

Derudover er der også interesse i vores pædagogiske kurser fra udlandet i form af webinar og studieophold. I 2023 arrangerede vi fx. studieophold for studerende, forskere og pædagoger fra andre lande bl.a. England, USA og Japan.

Vores ønske er, at barndommen kan komme i fokus med udeliv og gode relationer. Der er mange meninger om, hvordan man skaber de bedste rammer for børnene. Hos os bliver der lagt væk på Steiner- og naturpædagogikken, fordi vi mener, at kontakten til naturen har en stor og positiv betydning for børns udvikling og opvækst.

Vores seneste indlæg

Overgange

Overgange

Vi er nu alle trådt over tærsklen til det nye år.   Vi sidder i januars kulde og mørke og ser ind i et nyt år til en masse nye muligheder og en...

læs mere
Mindfulness i naturen

Mindfulness i naturen

Af Lotte Cecilie Juel Pedersen, pædagog i Børneøen Bonsai (Denne artikel er først udgivet af Steinerbladet) I Børneøen Bonsai er vi dagligt med...

læs mere